Diyarbakır'da 'Kürt Meselesinin Çözümü ve Barış Konferansı' başladı

Diyarbakır'da düzenlenen "Kürt Meselesinin Çözümü ve Barış Konferansı" başladı. Konferans, 2 gün boyunca sürecek ve önemli başlıkları ele alacak.

GÜNCEL 16.03.2024 10:30:00 0
Diyarbakır

Ercan Çağlayan 

İnsan Hakları Derneği'nin düzenlediği, Dünyada Çatışma Çözümü ve Barış Süreçleri Deneyimleri, Ortdadoğu’da Barış ve Kürt Meselesinin Demokratik Çözümü, Cumhuriyetin 2’nci Yüzyılında Türkiye’de Yeni Bir Barış Süreci Mümkün mü?, Sivil Toplumun Barışın İnşaasında Rolü ve Kadınların Barışın İnşaasındaki Rolü gibi konuların tartışılacağı konferansa, alanında uzman birçok katılımcı ve uzmanın yanı sıra sivil toplum temsilcileri ve akademisyenler de katılıyor.

Konferansın açılış konuşmasını yapan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz, “Türkiye’de Kürt meselesinde demokratik çözüm yollarından tekrardan uzaklaşılmaya başlandığı 2015 yılından bugüne kadar farklı sivil toplum örgütleri tarafından meselenin diyalog ve müzakere yöntemleri ile çözümü konusunda birçok çalışma ve çağrı yapılmasına rağmen, bu can yakıcı mesele ne yazık ki gündelik siyasi hesaplarla çözümsüz bırakılmıştır. Özelikle seçim süreçleri sırasında gerek iktidar gerekse muhalefet partileri, seçimden zafer ile çıkmaları halinde Kürt meselesinin çözümü konusunda adım atacaklarını dolaylı yollarla ifade etmeyi bir ritüel haline getirmişlerdir. En az 100 yıllık bir geçmişi olan ve sadece Türkiye’de 20 milyondan fazla insanın temel haklarını ilgilendiren böylesi önemli bir meselenin, seçimler endeksli tartışılması, meselenin çözümsüz kalmasına, meselenin çözümsüz kalması ise Türkiye’de demokrasi ve insan haklarının gelişmesi önündeki en büyük engel olduğu gerçeğini vurgulayarak bu konferansımızı gerçekleştiriyoruz.” dedi. 


Gazze'de can kaybı 35 bin 233'e yükseldi

Kürt Dil Platformu: Kürtçe resmi dil olsun

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Cem Emir Kütüphanesi kitap yardımı bekliyor

Bağlar Belediyesi Eş Başkanları: Personel maaşlarını ödeyemiyoruz

Kayıp (gaip) kişinin mirası nasıl paylaştırılır?

Van'da ev baskınları: en az 30 gözaltı

İslam Memiş'ten kritik uyarı: Yarından itibaren altında...

Amedspor şampiyonluk kupasını aldı

Amedspor'un şampiyonluk kutlamalarına gazeteci kısıtlaması

Öğretmenler, Diyarbakır'da şiddete karşı iş bıraktı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.